Keurmerken

FSC® (Forest Stewardship Council)

FSC is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. FSC wordt onafhankelijk gecontroleerd.

Bescherming van bos en mensen

Eisen van het FSC®-keurmerk zijn:

  • Bossen met een hoge natuurwaarde en kwetsbare bosgebieden worden met rust gelaten.
  • Houtkap langs waterlopen en op steile hellingen mag niet vanwege kans op erosie.
  • Na het kappen van bomen moet het bos de kans krijgen zich te herstellen: er mag niet meer hout verdwijnen dan er kan aangroeien.

Behalve eisen voor bosbeheer, hanteert FSC® ook sociale eisen: FSC® zorgt voor voldoende loon en verantwoorde werkomstandigheden voor de bosarbeiders. Dat helpt armoede tegengaan en voorkomt dat bewoners, om te kunnen overleven, moeten overgaan tot illegale houtkap en platbranden van bos voor landbouwgrond.

PEFC® (Programme for Endorsement of Forest Certification Systems)

PEFC® is een internationaal keurmerk voor houtproducten en papier, gesteund door overheden, bedrijven en regionale organisaties. PEFC® is een garantie voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Het keurmerk kan op Europees hout staan, zoals bijvoorbeeld grenen, eiken en dennen, en op tropisch hardhout. Bij tropisch hout is de herkomst van belang voor de beoordeling. Het keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd.

PEFC® is net als FSC® een internationale organisatie met criteria voor bosbeheer. PEFC® is betrouwbaar want er is controle door een onafhankelijke, gecertificeerde organisatie.

Eisen aan milieu en arbeid

PEFC® houtproductie mag niet ten koste gaat van bossen met een hoge natuurwaarde of kwetsbare bossen. Ook PEFC® staat niet toe om hout te kappen langs waterlopen en op steile hellingen vanwege het erosiegevaar en mag er mag niet meer gekapt worden dan er kan aangroeien. PEFC® stelt ook eisen aan arbeidsomstandigheden van bosarbeiders en werknemers in de hout- en papierindustrie.

Interessant?

Deel en reageer